Zespół aprowizacyjny Twierdzy Kraków – twierdza od kuchni i spiżarni
Budynek powstał w 1915 r. jako dopełnienie budowanego w latach 1888–1910 zespołu koszarowo-magazynowego, składającego się m.in. z piekarni i fabryki konserw. Żywność w każdej twierdzy miała duże znaczenie, zwłaszcza gdy dochodziło do oblężenia. Załoga Twierdzy Kraków w wypadku wojny mogła liczyć około 90 tysięcy żołnierzy, nie licząc pozostałej w mieście ludności cywilnej. O tym jak ważną kwestią było jedzenie, świadczy przypadek twierdzy w Przemyślu, która w marcu 1915 r. skapitulowała po półrocznym oblężeniu z powodu wyczerpania zapasów jedzenia.
Krakowski kompleks budynków koszarowo-magazynowych Twierdzy został przejęty przez polskich konspiratorów 31 października 1918 r., a zgromadzone w nim zapasy żywności zapobiegły głodowi i rozruchom głodowym w wyzwolonym Krakowie.
Dekady później, budynek zaadaptowano do potrzeb muzealnych i wystawienniczych. Mieści się tam Muzeum Armii Krajowej im. gen. Emila Fieldorfa „Nila”.
Dostępność: w godzinach otwarcia Muzeum, zgodnie z informacjami na stronie: www.muzeum-ak.pl.