29 stycznia 2019 r. na łamach portalu internetowego lifeinkrakow.pl ukazał się artykuł pt. „Mają nominację do »Fryderyka«, ale na Rynku już nie zagrają. Absurdalny przepis działa”.

Po raz kolejny komitet „Nic o nas bez nas” sieje zamęt informacyjny. Tym razem w sprawie Strefy Czystego Transportu (SCT) na Kazimierzu. Zarzuty komitetu, które formułuje on są zupełnie pozbawione podstaw, o czym Pan Piotr Kubiczek został poinformowany jakiś czas temu, ale uparcie powiela swe hasła.

Miasto zastosuje takie rozwiązania, by otwarcie nowego szpitala uniwersyteckiego w Prokocimiu nie spowodowało utrudnień komunikacyjnych w tej części miasta. Nie ma też mowy o całkowitej rezygnacji z budowy estakady drogowej nad ulica Wielicką. Miasto będzie prowadzić badania ruchu. Jeśli dwupoziomowe rozwiązanie okaże się konieczne, środki na jego realizację zostaną przez Zarząd Inwestycji Miejskich w Krakowie zaproponowane do budżetu Miasta.

Tempo budowy parkingów miejskich w Krakowie nie jest wysokie. Jednak w przeciwieństwie do miast podawanych jako porównania istnieją przyczyny, które sprawiają, że przygotowanie inwestycji w Krakowie trwa dłużej i jest bardziej skomplikowane.

Nawiązując do informacji medialnych z 29 listopada br., Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej w Krakowie SA informuje, że dyrektorem ds. ekonomicznych i zarządzania projektami została Katarzyna Król, była zastępca prezydenta miasta Krakowa do spraw edukacji i sportu.

W związku z konferencją prasową kandydatki Prawa i Sprawiedliwości na prezydenta Krakowa, Małgorzaty Wassermann, na temat bezpieczeństwa najmłodszych mieszkańców i profilaktyki uzależnień, warto przypomnieć o podejmowanych przez Miasto działaniach w tym zakresie.

W związku z pojawiającymi się informacjami o możliwości zrealizowania inwestycji mieszkaniowej na działce nr 89/14 obr. 5 Śródmieście, zabudowanej budynkiem położonym przy ul. Lotniczej 1, w którym w chwili obecnej funkcjonuje „Dom Harcerza” informujemy, iż brak jest podstaw do realizacji takiej inwestycji.

„Dziennik Polski” podaje dziś informacje podważających legalność funkcjonowania stadionu Wisły. Wątpliwości w tej sprawie nie ma jednak żaden z urzędów i instytucji, które wydały szereg dokumentów dopuszczających obiekt do użytku. Stadion był modernizowany a nie budowany od początku, nigdy nie został wyłączony z użytkowania, a wszystkie prace były prowadzone zgodnie z pozwoleniem na budowę. Nie przeszkadza to jednak autorowi w rzucaniu oskarżeń o samowolę budowlaną.

W związku z artykułem „Kraków. Spółka Nowa Huta Przyszłości przepłaca za działkę i inne usługi. Byli pracownicy krytykują” autorstwa red. Piotra Ogórka, opublikowanym 8 października 2018 roku w „Gazecie Krakowskiej” oraz opublikowanym w „Dzienniku Polskim” 9 października 2018 roku artykułem „Działka sowicie (prze)płacona” autorstwa red. Piotra Ogórka, informuję, że zawierają one informacje, które wprowadzają czytelników w błąd, są nieprawdziwe i nieścisłe, są także pomówienia.

W związku z opublikowaniem w czwartek, 4 października w Dzienniku Polskim artykułu pn. „Nieudolny przetarg na basen: będzie drożej i z półrocznym opóźnieniem” autorstwa Pana Piotra Tymczaka Zarząd Infrastruktury Sportowej w Krakowie informuje, iż procedury zagospodarowana terenów przy ul. Eisenberga, na których przez wiele lat funkcjonowało miejskie kąpielisko rozpoczęły się w roku 2013 pierwszym ogłoszeniem o koncesji na roboty budowlane na poszukiwanie partnera prywatnego, który byłby zainteresowany realizacją inwestycji o charakterze sportowo-rekreacyjnym w formule Partnerstwa Publiczno-Prywatnego, i zakończyły się wynikiem negatywnym w roku 2014.