Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Good France – prawdziwa uczta dla miłośników kuchni francuskiej!

W czwartek, 19 marca 2015 r., restauracje i ambasady w 150 krajach leżących na 5 kontynentach celebrowały święto francuskiej sztuki kulinarnej, serwując gościom ponad 1300 kolacji „a la francaise"!

Goût de France / Good France jest przedsięwzięciem zorganizowanym z inicjatywy sławnego szefa kuchni Alaina Ducasse'a i francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Minister Laurent Fabius oświadczył podczas prezentacji projektu: „Dziedzictwo Francji to wina, to kuchnia... francuski posiłek jest wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO od 2010 r. Nie jest to jednak dziedzictwo, które należy jedynie kontemplować, podziwiać lub smakować. Jest to dziedzictwo, które powinno owocować i które należy rozsławiać".

Alain Ducasse opisał francuską kuchnię jako tę, która „ewoluowała ku lekkości w harmonii ze swym otoczeniem". Według niego charakteryzuje się ona „szczodrością, chęcią dzielenia się z innymi, miłością do piękna i do tego, co dobre, a nasza inicjatywa jest cudownym przerywnikiem w codziennym życiu, okazją do świętowania francuskiej kuchni na całym świecie". Obecny projekt został zainspirowany pomysłem Auguste'a Escoffiera, który zainicjował w 1912 r. „Kolacje Epikura" – to samo menu tego samego dnia, w wielu miastach na świecie, dla jak największej liczby gości. Goût de France / Good France czerpie swą inspirację z tego wspaniałego pomysłu.

Szefowie kuchni proponowali w swych restauracjach menu „a la francaise": francuski aperitif, zimna i ciepła przystawka, danie główne z ryby lub owoców morza, z mięsa lub drobiu, francuski ser, deser z czekoladą, wina i na koniec, kieliszek mocniejszego alkoholu na trawienie (digestif). Szefowie kuchni mogli także pochwalić się swoim narodowym kunsztem kulinarnym. W tym dniu kuchnia francuska miała być dostępna dla wszystkich, serwowana zarówno w bistrach jak i wyrafinowanych lokalach, oparta na produktach świeżych, sezonowych, pochodzących z upraw miejscowych, z dużym udziałem wszelkich warzyw, jednocześnie przy oszczędnym stosowaniu tłuszczu, cukru czy soli. Dania były przygotowane z dbałością o zasady zdrowego odżywiania i poszanowania środowiska naturalnego. Restauracje same ustalały cenę posiłku, ale organizatorzy sugerują, by przekazały 5% utargu miejscowej organizacji pozarządowej działającej na rzecz ochrony zdrowia lub środowiska.

Spośród krakowskich restauracji w wydarzeniu wzięli udział:
LA FONTAINE, chef: Pierre Gaillard, ul. Sławkowska 1, 31-014 Kraków
ZAKŁADKA, chef: Rafał Targosz, ul. Józefińska 2, 30-529 Kraków
DWÓR SIERAKÓW, chef: Janusz Fic, ul. Sieraków, 32-410 Dobczyce

Więcej o projekcie Good France

pokaż metkę
Osoba publikująca: KINGA STOSZEK
Podmiot publikujący: Otwarty na świat beta
Data publikacji: 2015-03-09
Data aktualizacji: 2015-03-20
Powrót

Zobacz także

Znajdź