Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Informacja archiwalna

Święto Chleba i Festiwal Produktów Regionalnych

Termin: 12-13 czerwca 2010 r.


Po raz kolejny serdecznie zapraszamy na Plac Wolnica, w dniach 12-13 czerwca br., na VII Święto Chleba i krakowski półfinał VI Małopolskiego Festiwalu Smaku.
 
 
 
Wzorem lat ubiegłych wszyscy uczestnicy, w atmosferze święta i pikniku, będą mogli poznawać bogactwo kultury kulinarnej. Dla starszych to często przypomnienie smaków i zapachów dzieciństwa, dla dzieci spotkanie ze wspaniałą i bogatą tradycją.
 
Niewypowiedziana różnorodność chlebów przygotowanych przez mistrzów piekarskich, którzy zrzeszeni w krakowskim Cechu Piekarzy od ponad 750 lat stoją na straży tradycji wypieku polskiego chleba. Wśród nich Chleb prądnicki odtworzony przez mistrza piekarskiego Antoniego Madeja wg tradycyjnej XV wiecznej receptury, o sto lat starszy krakowski obwarzanek, precelki krakowskie, które zabrał ze sobą Król Władysław Jagiełło jako suchy prowiant pod Grunwald czy znakomite lisieckie kukiełki. To tylko niektóre ze wspaniałych wyrobów, które zagoszczą na Placu Wolnica. Nic tylko kosztować, próbować, degustować i kupować.
 
W sobotę odbędzie się konkurs zaplatania i pieczenia chałki – bo to naprawdę sztuka – a wszystko pod czujnym okiem mistrzów piekarskich. W niedzielę zaplanowana jest Jatka Solna z Muzeum Żup Solnych w Wieliczce. Przewidziano także inne liczne konkursy z nagrodami. Robert Makłowicz, znamienity krakowski kucharz i popularyzator sztuki kulinarnej, nie tylko opowie o polskim chlebie, ale będzie przewodniczył Jury VI Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wszyscy będą mogli degustować Smakowitą Małopolskę.
 
 
 
Patronat honorowy:
Metropolita Krakowski Kardynał Stanisław Dziwisz
Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski
Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Nawara