Kraków - Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej
28 czerwca 2018 r. Kraków został ogłoszony pierwszą w historii Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Wyróżnienie to, na rok 2019, nadała Europejska Akademia Gastronomiczna. Dla naszego miasta to wielkie wyróżnienie, a zarazem uznanie dla jego dziedzictwa kultury (w tym kultury kulinarnej). To także okazja do dalszej pracy nad budowaniem pozytywnego wizerunku polskiej gastronomii na całym świecie.
W ramach projektu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej zostanie zorganizowanych wiele wydarzeń m.in. Kongres Gastronomiczny dla specjalistów i pasjonatów dobrej kuchni z całego świata, organizowane w formule „pop-up” spotkania krakowskich szefów kuchni i gwiazd światowej gastronomii prowadzących najlepsze europejskie restauracje, czy seria festiwali poświęconych dziedzictwu kulinarnemu Krakowa, wśród nich Krakowskie Zapusty na koniec karnawału ,Święto Obwarzanka, czyli najbardziej znanego polskiego produktu regionalnego, czy Festiwal Pierogów – dania, którego musi spróbować każdy obcokrajowiec odwiedzjący nasz kraj. Ciekawym, innowacyjnym formatem będzie „wirtualne gotowanie” - równoczesne przygotowanie dań w różnych restauracjach w Europie, które będzie można śledzić za pomocą Internetu. Tematem przewodnim wirtualnego gotowania będzie kuchnia Krakowa i Polski.
Obok wydarzeń organizowanych w Krakowie, planujemy szeroko zakrojoną promocję wydarzenia. Po wrześniowym „otwarciu” podczas targów społeczności Slow Food – „Terra Madre – Salone del Gusto” w Turynie (20-24.09.2018) odbędą się prezentacje na kolejnych zagranicznych wydarzeniach targowych oraz liczne wizyty dziennikarskie, które zapewnią publikacje w mediach nie tylko europejskich.
Szczegóły projektu można śledzić na stronie: