Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Grzanki z domowym hummusem i pomidorkami

Hummus to inaczej pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, soku z cytryny, oliwy i przypraw. To zdrowy i smaczny roślinny zamiennik serów kanapkowych. Występuje w wielu wariantach. Może być zimną przekąską, dodatkiem do warzyw lub tortilli, jednak najczęściej spożywa się go w połączeniu z pieczywem.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki (przepis na 2 porcje):

  • Ciecierzyca (ugotowana) – 120 g (6 x łyżka)
  • Chleb żytni razowy – 120 g (4 x kromka)
  • Pomidory koktajlowe – 120 g (6 x sztuka)
  • Tahini – 30 g (5 x łyżeczka)
  • Sok cytrynowy – 6 g (1 x łyżka)
  • Pietruszka, liście – 6 g (1 x łyżeczka)
  • Czosnek granulowany – 3 g (3 x szczypta)
  • Kmin rzymski, mielony – 2 g (2 x szczypta)
  • Sól biała – 1 g (1 x szczypta)

Przygotowanie:

Ciecierzycę opłucz z zalewy na sicie pod bieżącą wodą. Przesyp do malaksera, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, tahini, sok z cytryny, pietruszkę, przyprawy i zmiksuj na możliwie gładką konsystencję. Pieczywo podgrzej na patelni lub w opiekaczu na grzanki. Posmaruj hummusem i dodaj na wierzch pomidorki.

Makroskładniki:

Kalorie: 345.8 / Białko: 12.7/ Tłuszcze: 11.4 / Węglowodany: 42.6 / Błonnik: 12.0.

 

 

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-06-13
Data aktualizacji: 2022-06-13
Powrót

Zobacz także

Znajdź