Zbliża się sezon zimowych ogródków gastronomicznych
Dziś, 31 października kończy się okres funkcjonowania letnich ogródków gastronomicznych. Urząd Miasta Krakowa przypomina przedsiębiorcom o konieczności złożenia wniosków na zimowy ogródek.
Wydział Spraw Administracyjnych UMK przyjmuje wnioski według dwóch procedur:
- SA-23 – dotyczącej terenów zarządzanych przez wydział (Rynek Główny, Mały Rynek, plac Szczepański i plac Wolnica)
- SA-45 – dotyczącej pozostałych terenów udostępnianych przez wydział.
W przypadku pasów drogowych prosimy o kontakt z Zarządem Dróg Miasta Krakowa.
Wnioski dotyczące umowy na organizację zimowych ogródków gastronomicznych można było składać z co najmniej 30-dniowym wyprzedzeniem. Dotychczas wpłynęło ok. 40 wniosków od restauratorów z Rynku Głównego oraz dwa wnioski z innych lokalizacji.
Wnioski na zimowe ogródki gastronomiczne są składane na cały sezony (od 1 listopada do 31 marca). Letnie ogródki gastronomiczne mogą być organizowane od 1 marca do 30 listopada (danego roku). To oznacza, że w marcu oraz w listopadzie mogą funkcjonować zarówno zimowe ogródki (zaszklone), jak i ogródki letnie (forma otwarta).
Aby podpisać umowę na organizację ogródka gastronomicznego, przedsiębiorcy muszą złożyć komplet dokumentów, wskazanych we wspomnianych wyżej procedurach. Dostarczyć należy m.in.:
- projekt architektoniczny ogródka (wskazuje m.in., jakie elementy wyposażenia zostaną ustawione w jego wnętrzu, jaka będzie jego powierzchnia, jaka aranżacja, kolorystyka itp.)
- dokumenty formalne pozwalające na zweryfikowanie czy przedsiębiorca restaurator:
- posiada lokal gastronomiczny, przed którym będzie ustawiony ogródek,
- posiada zaświadczenie/decyzję dla ogródka - wydane przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego (sanepid)
- czy udzielone zostało pełnomocnictwo do reprezentowania firmy.
Umowy są zawierane na jeden sezon.