Jesienny piknik w ramach projektu „Jadalny Kraków”
Projekt „Jadalny Kraków” odsłania przed krakowianami smaki miasta! Czas na jesienną edycję pikniku, który przypomni nam o żywicielskiej funkcji lasów oraz o walorach zbieranych jesienią plonów. W programie m.in. wspólne gotowanie, warsztaty z tworzenia herbat ziołowych, nauka rozpoznawania grzybów i zajęcia rękodzielnicze. Uczta dla zmysłów odbędzie się już dziś w Centrum Edukacji Ekologicznej „Symbioza”.
Jesienna edycja pikniku „Jadalny Kraków FEST” poświęcona będzie w szczególności dwóm aspektom jadalnego miasta. Pierwszy, związany ściśle z lokalizacją wydarzenia, będzie dotyczył lasu i tego, w jaki sposób może on pełnić funkcję żywicielską w mieście. Drugi to zwrócenie uwagi na bogactwo jesiennych plonów. Czas zbiorów to wyjątkowy czas, pełen kolorów, smaków i zapachów. Podczas pikniku będziemy wspólnie eksplorować las, przygotowywać przetwory ze zgromadzonych roślin, wyplatać wiklinowe koszyki, a przede wszystkim celebrować barwną i bogatą w dobrodziejstwa przyrody jesień!
Spotykamy się 2 września, w godz. 10.00–17.00, w okolicznościach przyrody jesiennego Lasu Wolskiego – w Centrum Edukacji Ekologicznej „Symbioza”.
Program i zapisy na warsztaty:
- 11.00–13.00 oraz 14.00–16.00 – „Dzika Kuchnia Jadalna” – warsztaty kulinarne, prowadzenie: „DziczeJemy”, zapisy na stronie krakowwzieleni.pl
- 11.00–13.00 oraz 14.00–16.00 – „Słomkowe cuda” – warsztaty rękodzieła, prowadzenie: Muzeum Etnograficzne
- 11.00–12.00 oraz 14.00–15.00 –„Ziółko na zdrówko” – warsztaty tworzenia naturalnych herbat ziołowych, prowadzenie: Renata Kosowska z „Symbiozy”
- 11.00–13.00 – „Na grzyby!” – spacer połączony z nauką rozpoznawania grzybów, prowadzenie: Andrzej Trzeciak
- 13.00–15.00 – „Koszyki z wikliny” – warsztaty z wyplatania koszyków, prowadzenie: „Żywa Pracownia”, zapisz się
- 11.00–15.00 – „Przetwory, suszki, woreczki i wzory” – warsztaty szycia i ozdabiania woreczków na suszone plony, prowadzenie: Agata Miloch z klubu Kuźnia – Ośrodka Kultury im. Norwida.
Dodatkowe atrakcje
- punkt informacyjny „Wawelskiej Kooperatywy Żywnościowej”
- samoobsługowe stanowisko wyciskania soków owocowych
- wspólne gotowanie „zupy ogrodniczki”
- wystawa „Makroskładniki”.
Finałem wydarzenia będzie wspólne ognisko połączone z pieczeniem ziemniaków i jabłek.