Konkurs na stanowisko dyrektora galerii Bunkier Sztuki

Do dziś, 2 listopada trwa etap zgłoszeń do konkursu na kandydata na stanowisko dyrektora Galerii Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki w Krakowie. Kandydata na dyrektora galerii wybierze komisja konkursowa, a ostateczną decyzję o powołaniu podejmie prezydent Krakowa.

Fot. materiały prasowe

Głównym zadaniem dyrektora Galerii Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki w Krakowie jest kierowanie działalnością instytucji, a także realizacja zadań wynikających z nowego miejskiego „Programu dla sztuk wizualnych 2032”. Galeria będzie głównym operatorem tego programu oraz partnerem miasta w realizacji jego założeń, a także w realizacji Programu edukacji kulturowej w zakresie edukacji dla sztuki.

Do konkursu na kandydata na stanowisko dyrektora Bunkra Sztuki może przystąpić osoba, która ma co najmniej kilkuletnie doświadczenie w pracy na stanowiskach kierowniczych związanych z działalnością kulturalną oraz z zakresu organizacji przedsięwzięć artystycznych i projektów wystawienniczych, a także ukończyła kierunkowe studia (np. z obszaru sztuk plastycznych, historii sztuki, organizacji i zarządzania w obszarze kultury). Od kandydatów wymagane są również zdolności menadżerskie oraz organizatorskie, a także umiejętność zarządzania zespołami. Ważne jest również doświadczenie w zakresie tworzenia, opracowywania, realizacji i zarządzania przedsięwzięciami artystycznymi i wystawienniczymi o randze krajowej i międzynarodowej.

Kandydata na dyrektora galerii wybierze komisja konkursowa, a ostateczną decyzję o powołaniu podejmie prezydent Krakowa. Zgodnie z ustawą o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej nowy dyrektor zostanie powołany na okres od 3 do 7 lat.

Kandydaci, którzy chcą wziąć udział w konkursie, mają czas tylko do dziś, 2 listopada na złożenie odpowiednich dokumentów. Szczegółowe informacje można znaleźć w ogłoszeniu opublikowanym w Biuletynie Informacji Publicznej.

Zobacz także zarządzenie Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie ogłoszenia konkursu na kandydata na stanowisko dyrektora Galerii Sztuki Współczesnej „Bunkier Sztuki” w Krakowie.

Osoba publikująca: Marcin Drobisz
Data publikacji: 2023-09-21