Nauka i edukacja rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Młode talenty krakowskiej gastronomii

W trwającym właśnie 25. Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych zmierzą się najlepsi kucharze, kelnerzy, barmani i cukiernicy. Zawody organizuje Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1, a hasło tegorocznej edycji „Powróćmy jak za dawnych lat...” dodaje do tej rywalizacji szczyptę nostalgii.

Fot. materiały prasowe

Uczestnicy konkursu przez kilka godzin prezentują swoje umiejętności, pieczołowicie przygotowując potrawy, które następnie oceniają jurorzy – profesjonaliści w dziedzinie gastronomii. Celem zawodów jest m.in. rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, kreatywności i wyczucia estetyki, a także integracja szkół kształcących młodzież w takich zawodach, jak kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, cukiernik, kelner, technik usług kelnerskich, barman, technik technologii żywności. Konkurs jest organizowany we współpracy z szefami kuchni krakowskich restauracji i cukierni.

W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół kształcących w branżach HGT i SPC. Wszyscy uczestnicy otrzymują dyplomy, a laureaci – także nagrody rzeczowe.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Marcin Drobisz
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2024-03-08
Data aktualizacji: 2024-03-10
Powrót

Zobacz także

Znajdź