Podziel się jedzeniem, skorzystaj z „Lodówki pełnej dobra”
Po świętach w wielu domach pozostaje żywność, której nie możemy już zjeść. Jeśli nie mamy pomysłu, jak ponownie ją wykorzystać, warto sprawdzić, gdzie w Krakowie można zostawić niewykorzystane produkty spożywcze czy wypieki.
W mieście takie lodówki działają w czterech punktach:
- ul. Sas-Zubrzyckiego 10
- ul. Sudolska 7a
- os. Szkolne 20
- ul. Praska 52.
Można tam zarówno przynieść, aby podzielić się z potrzebującymi, ale także skorzystać z jej zawartości.
W lodówce można zostawić produkty spożywcze, które sami chcielibyśmy zjeść i otrzymać. Mogą to być zarówno warzywa, owoce, ciasta, chleb czy przetwory. Produkty własnego wyrobu należy dokładnie opisać: z czego się składają i kiedy zostały przygotowane. Nie zostawiamy natomiast surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, artykułów nadpsutych i alkoholu.
Ta idea foodsharingu została zapoczątkowana w Krakowie w 2021 roku i co roku zyskuje na popularności. Dowodem na to jest projekt zgłoszony do tegorocznego budżetu obywatelskiego, który znalazł się na zwycięskiej liście zadań dla dzielnicy II. Zaproponowana przez autora projektu lokalizacja to al. Pokoju 14, pawilon Merkury.