Dzielnice rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Jadalny Kraków? Dlaczego nie!

Ruszyła druga edycja projektu „Jadalny Kraków”, a wraz z nią wiele ciekawych wydarzeń. Ogrodnicy, pasjonaci miejskiego rolnictwa, a także miłośnicy lokalnych upraw będą mogli spotkać się przy wspólnym stole i wymienić cennymi doświadczeniami. Angażujmy się w zielone inicjatywy i sprawmy, by Kraków smakował jeszcze lepiej.

Fot. ZZM

„Jadalny Kraków” to nie tylko jadalny krajobraz i rolnictwo miejskie, ale również lokalna produkcja, z którą wiąże się mniejszy ślad węglowy, lokalne targowiska i krótkie łańcuchy dostaw możliwe np. dzięki kooperatywom żywnościowym. To świadomość związana z szacunkiem do żywności, którą obecnie marnujemy w ogromnych ilościach. To odpowiedzialna i zrównoważona dieta i wiele, wiele więcej. Wszystkie te tematy pojawią się w tegorocznej edycji projektu.

– Tematem wiodącym tegorocznej edycji jest „Wspólny stół i relacje”. Oba zagadnienia w naturalny sposób przenikają się. Przy wspólnym stole spotykamy się, by dzielić się jedzeniem. Jedzeniem, z którym łączą nas relacje – wspomnienia smaków z dzieciństwa, zapachy ulubionych potraw, ale często również skomplikowane emocje, które to jedzenie w nas wywołuje. Przy wspólnym stole spotykamy się też przede wszystkim z ludźmi i te spotkania bywają i piękne i trudne, a stół bywa miejscem zarówno pojednania, jak i wielkiej wojny. O tych właśnie relacjach porozmawialiśmy w trakcie pierwszego spotkania eksperckiego otwierającego cykl spotkań, które odbyło się 20 kwietnia w pałacu Potockich. W trakcie kolejnych porozmawiamy o innych niezwykle ważnych kwestiach takich jak warzywa w diecie dzieci czy niemarnowanie żywności – mówią pracownicy Zarządu Zieleni Miejskiej, organizatorzy projektu.

Miejscy ogrodnicy

Poza ciekawymi rozmowami, w projekcie nie zabraknie także części praktycznej. Powróci dobrze już znana krakowianom „Szkoła Miejskich Ogrodników”, w ramach której od marca do maja w trakcie pięciu spotkań warsztatowych dowiemy się: jak przetrwać w przednówku, czy da się ugryźć las, jak znaleźć odporność w ogrodzie, a nawet jakie rośliny spotkać możemy w kosmosie. Cykl zamkną warsztaty sadzenia roślin jadalnych łączących kulinaria z kulturą, a dokładnie kulturą i tradycją Gruzji.

18 maja na Wesołej odbył się piknik „Jadalny Kraków Fest” Przy wspólnym stole czekały na gości warsztaty pełne zieleni, smaków i kolorów, dzięki którym nie tylko miło można było spędzić czas i poznać ciekawych ludzi, ale także zdobyć nowe umiejętności. Dla dzieciaków przygotowanojedyny w swoim rodzaju „ogrodniczy plac zabaw”!

Nabór do programu dla szkół – „Ogród z klasą”

Ten rok jest również wyjątkowy za sprawą programu „Ogród z klasą”, który otworzył nabór do kolejnej, trzeciej już edycji. Nabór potrwa do końca maja. Mogą w nim wziąć udział publiczne szkoły podstawowe i przedszkola. Dotychczas w programie udział wzięło 31 placówek, których podopieczni zyskali dzięki programowi wspaniałe „zielone klasy”, będące przestrzeniami nauki, eksploracji i budowania relacji z naturą. To w nich dzieciaki poznają tajemnicze procesy wzrostu roślin, tam nabywają pierwszych ogrodniczych umiejętności i w końcu tam uczą się szacunku do żywności i pracy związanej z jej powstaniem. Dzięki dotychczasowym dwóm edycjom, śmiało można powiedzieć, że projekt ten stanowi krok milowy w procesie zmiany na „bardziej zielone” – zmiany wśród dzieci, nauczycieli i rodziców. Wspaniałej, pełnej radości i satysfakcji przygody, która nie kończy się wraz ze zdobyciem przez szkołę najwyższego certyfikatu.

pokaż metkę
Autor: Patrycja Piekoszewska
Osoba publikująca: Tomasz Róg
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2024-03-19
Data aktualizacji: 2024-05-19
Powrót

Zobacz także

Znajdź