Sport i Zdrowie rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Kremowy makaron białkowy z bazylią

Makaron białkowy to wysokiej jakości, bezglutenowy dodatek do potraw. Jest wykonany z mąki z czerwonej soczewicy, grochu lub ciecierzycy, co sprawia, że jest świetnym źródłem wysokiej jakości białka, węglowodanów oraz błonnika.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki (przepis na 2 porcje):

  • Passata pomidorowa (przecier) – 300 g (3 x porcja)
  • Makaron z soczewicy/ciecierzycy – 120 g (1.5 x szklanka)
  • Serek śmietankowy, do smarowania – 60 g (4 x łyżeczka)
  • Kukurydza, konserwowa – 45 g (3 x łyżka)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x łyżka)
  • Bazylia (świeża) – 6 g (6 x listek)
  • Sól biała – 1 g (1 x szczypta)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x szczypta)
  • Oregano (suszone) – 1 g (0.3 x łyżeczka)

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Przełóż ponownie do garnka, wlej passatę, dodaj oliwę, serek, kukurydzę oraz przyprawy. Wymieszaj i chwilę podgrzewaj na małym ogniu, aby makaron się podgrzał i wchłonął sos pomidorowy. Podawaj z listkami bazylii.

Makroskładniki:

Kalorie: 408.3 / Białko: 18.9 / Tłuszcze: 13.5 / Węglowodany: 49.8 / Błonnik: 7.5.

 

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-05-23
Data aktualizacji: 2022-05-23
Powrót

Zobacz także

Znajdź