Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Skutki klimatyczne diety mięsnej

Przemysł mięsny nie pozostaje bez wpływu na środowisko oraz klimat. Jakie są jego konsekwencje i dlaczego warto pomyśleć o ograniczeniu produktów mięsnych w swoim jadłospisie?

Fot. pixabay.com

Nadmierna produkcja gazów cieplarnianych

Skala problemu jest zdecydowanie większa niż nam się wydaje. Według danych przedstawionych przez ProVeg Internetional szacuje się, że jeśli zapotrzebowanie na produkty odzwierzęce będzie nadal rosło, cały sektor produkcji zwierzęcej może do 2050 r. pochłaniać 80 proc. rocznego budżetu gazów cieplarnianych na świecie. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że produkcja mięsa rośnie z roku na rok. Sama wołowina odpowiada za 25 proc. emisji gazów cieplarnianych w produkcji żywności!

Wylesienia i utrata bioróżnorodności, zmiany krajobrazu

W związku z rosnącym popytem na produkty mięsne coraz więcej lasów przekształcane jest w pastwiska. Każdego roku wycina się aż 73000 km2 lasów w celu hodowli zwierząt! Potrzebne są także miejsca na uprawę paszy.

Nadmierne zużycie wody i nawozów

Hodowla przemysłowa wiąże się także z ogromnym zużyciem wody oraz nawozów. Czy wiesz, że wyprodukowanie kilograma wołowiny wymaga aż 15 000 litrów wody?

pokaż metkę
Osoba publikująca: Marta Műller-Reczek
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-03-23
Data aktualizacji: 2022-03-23
Powrót

Zobacz także

Znajdź