Kuchnia lokalna
Kraków to miasto, które spodoba się tym, którzy lubią poznawać dany region poprzez smak i doświadczenia kulinarne. Czego warto spróbować?
Obwarzanek krakowski i chleb prądnicki
Popularne krakowskie obwarzanki można spotkać na większości większych ulic Krakowa na Starym Mieście. Te charakterystyczne pierścienie, a także mniej popularny chleb prądnicki wytwarzany na zakwasie żytnim to regionalne specjały wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
Kremówka papieska
Znany wszystkim deser w którym między ciastem francuskim umieszczony jest wyjątkowy krem waniliowy. Najlepiej zatrzymać się na kawałek w jednej z krakowskich restauracji z pięknym widokiem na miasto.
Najlepsze zapiekanki
Zapiekanki z Placu Nowego są już znane w całej Polsce! Wiele stoisk proponuje tam swoje wariacje na temat tego prostego street-foodu. Która z nich jest najlepsza? Ciężko stwierdzić.
Inne specjały
Będąc w Małopolsce warto spróbować również kilku innych produktów lokalnych takich, jak chociażby suska sechlońska (suszona śliwka) czy bułka kukiełka.