Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Kuchnia lokalna

Kraków to miasto, które spodoba się tym, którzy lubią poznawać dany region poprzez smak i doświadczenia kulinarne. Czego warto spróbować?

Fot. telewizja.krakow.pl

Obwarzanek krakowski i chleb prądnicki

Popularne krakowskie obwarzanki można spotkać na większości większych ulic Krakowa na Starym Mieście. Te charakterystyczne pierścienie, a także mniej popularny chleb prądnicki wytwarzany na zakwasie żytnim to regionalne specjały wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Kremówka papieska

Znany wszystkim deser w którym między ciastem francuskim umieszczony jest wyjątkowy krem waniliowy. Najlepiej zatrzymać się na kawałek w jednej z krakowskich restauracji z pięknym widokiem na miasto.

Najlepsze zapiekanki

Zapiekanki z Placu Nowego są już znane w całej Polsce! Wiele stoisk proponuje tam swoje wariacje na temat tego prostego street-foodu. Która z nich jest najlepsza? Ciężko stwierdzić.

Inne specjały

Będąc w Małopolsce warto spróbować również kilku innych produktów lokalnych takich, jak chociażby suska sechlońska (suszona śliwka) czy bułka kukiełka.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Marta Műller-Reczek
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-03-28
Data aktualizacji: 2022-03-28
Powrót

Zobacz także

Znajdź