Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Jajko sadzone z prostą sałatką i pieczonymi ziemniakami

W upalne dni nasz apetyt jest zdecydowanie mniejszy, a co za tym idzie mamy ochotę na lżejsze posiłki oparte na sezonowych produktach. Dania składające się w głównej mierze z warzyw nie tylko nas nasycą, ale i wspomogą nawodnienie organizmu, o co należy szczególnie dbać w okresie letnim.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki:

  • Ziemniaki – 210 g (3 x sztuka)
  • Brokuły – 100 g (0.2 x sztuka)
  • Jogurt naturalny – 80 g (4 x łyżka)
  • Pomidory koktajlowe – 60 g (3 x sztuka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x sztuka)
  • Rzodkiewka – 45 g (3 x sztuka)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x łyżka)
  • Czosnek – 5 g (1 x ząbek)
  • Zioła prowansalskie – 1 g (0.3 x łyżeczka)
  • Koper (w pęczkach) – 1 g (0.5 x łyżeczka)

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Ziemniaki pokrój w kostkę, brokuła podziel na małe różyczki. Skrop połową oliwy, dopraw ziołami, solą, pieprzem i piecz około 30 minut. W tym czasie przygotuj sos z jogurtu, czosnku, koperku, szczypty soli i pieprzu. Pomidorki i rzodkiewki pokrój. Podaj pieczone i świeże warzywa z sadzonym jajkiem przygotowanym na pozostałej oliwie oraz sosem.

Makroskładniki:

Kalorie: 435.7 / Białko: 18.4 / Tłuszcze: 18.5 / Węglowodany: 46.3 / Błonnik: 9.

 

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-06-27
Data aktualizacji: 2022-06-27
Powrót

Zobacz także

Znajdź