Pięć powodów, dla których warto jeść nabiał
Warto jeść nabiał! Przedstawiamy pięć powodów pokazujących, jak bardzo jest to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
![](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/422264/4.jpg)
Łatwo dostępne źródło pełnowartościowego białka
Nabiał dostarcza nam pełnowartościowego białka o korzystnym składzie aminokwasowym. Dla zwiększenia wartości odżywczych posiłku warto łączyć produkty mleczne z białkiem pochodzenia roślinnego.
Dobra cena
Nabiał to stosunkowo niedrogi element jadłospisu, który może stanowić składową każdego głównego posiłku, czy też szybkiej przekąski.
Dobre źródło wapnia
W szklance mleka znajdziemy aż 300 mg wapnia, co odpowiada realizacji dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek aż w 30%! Dodatkowo obecność laktozy oraz odpowiedni stosunek wapnia do fosforu korzystnie wpływa na jego biodostępność, a więc dobrze się przyswaja.
Probiotyki
Fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir czy jogurt naturalny to świetne źródła probiotyków, które świetnie wpływają na mikroflorę jelitową. Co więcej, mogą być one w określonych ilościach dobrze tolerowane także u osób z nietolerancją cukru mlecznego.
Niskotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
Dlatego będzie cennym składnikiem jadłospisu osób zdrowych oraz tych, którzy zmagają się z insulinoopornością.