Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Pięć powodów, dla których warto jeść nabiał

Warto jeść nabiał! Przedstawiamy pięć powodów pokazujących, jak bardzo jest to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

 

Fot. pixabay.com

Łatwo dostępne źródło pełnowartościowego białka

Nabiał dostarcza nam pełnowartościowego białka o korzystnym składzie aminokwasowym. Dla zwiększenia wartości odżywczych posiłku warto łączyć produkty mleczne z białkiem pochodzenia roślinnego.

Dobra cena

Nabiał to stosunkowo niedrogi element jadłospisu, który może stanowić składową każdego głównego posiłku, czy też szybkiej przekąski.

Dobre źródło wapnia

W szklance mleka znajdziemy aż 300 mg wapnia, co odpowiada realizacji dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek aż w 30%! Dodatkowo obecność laktozy oraz odpowiedni stosunek wapnia do fosforu korzystnie wpływa na jego biodostępność, a więc dobrze się przyswaja.

Probiotyki

Fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir czy jogurt naturalny to świetne źródła probiotyków, które świetnie wpływają na mikroflorę jelitową. Co więcej, mogą być one w określonych ilościach dobrze tolerowane także u osób z nietolerancją cukru mlecznego.

Niskotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2

Dlatego będzie cennym składnikiem jadłospisu osób zdrowych oraz tych, którzy zmagają się z insulinoopornością.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Anna Duda
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-07-04
Data aktualizacji: 2022-07-04
Powrót

Zobacz także

Znajdź