Dzień kawy
Czarne złoto, Arabika, Robusta, Excelsa, jasno, średnio i mocno palona, rozpuszczalna, bezkofeinowa, z lodem (lub lodami), mlekiem lub śmietanką – ta wyliczanka może mieć bardzo wiele linijek. Dzisiaj, 29 września światła reflektorów kierujemy na kawę.
![](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/370096/4.jpg)
Jednoznaczne ustalenie pochodzenia kawy jest trudne. Według większości źródeł odkrycie pobudzających właściwości owoców (jagód) kawowca nastąpiło już kilkaset lat przed naszą erą w Etiopii, a pierwsze plantacje powstały w Jemenie. Pierwotnie spożywano nieprzerobione ziarna, a dopiero z czasem ludzie nauczyli się je prażyć i przyrządzać napar. Do Europy kawa trafiła przez Turcję. Do upowszechnienia tego napoju na naszym kontynencie walnie przyczynił się Polak Franciszek Jerzy Kulczycki, który po odsieczy wiedeńskiej założył pierwszą kawiarnię w austriackiej stolicy. Naszemu rodakowi przypisuje się nawet wynalezienie kawy z mlekiem. Wcześniej aromatyczny i pobudzający napój był co prawda znany w Europie, lecz niezbyt popularny, także ze względu na gorzki smak.
Współcześnie sposobów przyrządzania i podawania kawy jest bez liku. To najbardziej znana i lubiana używka na świecie, która w dodatku, w przeciwieństwie do innych substancji z tej kategorii, spożywana w umiarkowanych ilościach może mieć dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Czas na garść ciekawostek: drzewko kawowca osiąga dojrzałość po 3-4 latach i dostarcza wówczas od 450 do 900 gram jagód na sezon. Cały światowy zasób kawy pochodzi ze zbiorów na plantacjach z obszaru nazywanego “pasem kawowym” (“The Coffee Belt”). Za najdroższą kawę na świecie uważa się indonezyjski „Kopi Luwak”. Zarówno kawiarkę (1691 r.), jak i ekspres do kawy (1906) wynaleziono we Włoszech. Codziennie na świecie wypija się ponad 2 miliardy filiżanek „malej czarnej”, a rekordzistami spożycia są Skandynawowie. Kawę rozpuszczalną wynaleźli na przełomie XIX i XX w. (niezależnie od siebie) japoński chemik dr Sartori Kato i Brytyjczyk George Washington. Kawy wcale nie należy pić o świcie. Udowodniono, że dla naszego organizmu optymalnie jest sięgnąć po nią między godziną 9.30 a 11.30, a zadziała wówczas znakomicie.
Brawo kawo!