Komunikat archiwalny

W Kantorowicach powstaje pasywny klub kultury

Przy ul. Zakole w Nowej Hucie powstaje klub kultury „Kantorowice”. To inwestycja realizowana przez Zarząd Inwestycji Miejskich w Krakowie w ramach programu budowy osiedlowych domów kultury. Budynek wykonywany jest w tzw. technologii pasywnej i został tak zaprojektowany, by nie kolidował z rosnącymi na działce drzewami. Z oferty kulturalnej i edukacyjnej klubu kultury mieszkańcy będą mogli korzystać już w II połowie tego roku.

W Kantorowicach powstaje pasywny klub kultury
Fot. Zarząd Inwestycji Miejskich w Krakowie

Mimo srogiej końcówki zimy, na os. Kantorowice trwa budowa klubu kultury. Korzystając z wcześniejszej łagodnej aury wykonawca - firma Murkrak - zdążył wykonać zasadnicze prace zewnętrzne, dlatego obecnie skupia się na robotach wewnątrz nowego budynku. – Stan zaawansowania prac dla całego projektu można ocenić na 60 proc. Budynek został zadaszony, wstawione zostały okna i drzwi. Obecnie wykonawca montuje instalacje wewnętrzne, kładzione są tynki. Jak tylko pozwoli temperatura, rozpocznie się też wykańczanie elewacji zewnętrznych - mówi Mariusz Kiszka, z Zarządu Inwestycji Miejskich. Zgodnie z kontraktem, prace zakończą się w lipcu 2018 roku.

Co istotne, klub kultury w Kantorowicach powstaje w tzw. technologii pasywnej. Będzie więc to obiekt o najwyższym komforcie termicznym i wyjątkowo niskim zapotrzebowaniu na energię cieplną wynoszącym maksimum 15 kWh/m2/rok. Dla porównania, w przypadku budynku energooszczędnego to zapotrzebowanie wynosi ok. 60 kWh/m2/rok. Oznacza to, że ośrodek w Kantorowicach będzie nie tylko tani w utrzymaniu, ale też jego funkcjonowanie będzie miało znikomy wpływ na środowisko.

Klub Kultury „Kantorowice” powstaje według koncepcji architektonicznej biura Perspektywa Pracownia Projektowa sp. z o.o. W oparciu o ten dokument, pracujący na zlecenie Miasta projektanci z biura ARCHITEKTURA PASYWNA PYSZCZEK I STELMACH SP.J. zadbali nie tylko o atrakcyjną i nowoczesną bryłę budynku. Obiekt został tak zlokalizowany na działce, by nie było konieczności wycinek, czy przesadzenia drzew i krzewów tworzących ogród społeczny, założony przez mieszkańców w ramach projektu „Ogrody Nowej Huty”.

Budynek dzieli się na dwie części przestrzenne - wyższa bryła o dachu skośnym dwuspadowym, która pomieści salę wielofunkcyjną oraz bryła niższa, prostopadłościenna, w której znajdą się wszystkie pomieszczenia niezbędne dla prawidłowego działania domu kultury a więc dwie małe salki, zaplecze administracyjne, sanitarne, magazynowe i techniczne wraz z korytarzem łączącym wszystkie pomieszczenia. Wyższa część budynku posiada duże przeszklenia na południową stronę, płd.-wsch. i płd.-zach., aby pozyskać energię słoneczną. Jest to zgodne z technologią budynków pasywnych, która zakłada akumulację energii słonecznej.

Wejście główne zlokalizowane od strony ul. Zakole na elewacji frontowej, podkreślone cofnięciem na elewacji. Z przeszklonego wiatrołapu wejście prowadzi do korytarza, do którego przylega otwarta szatnia. Z korytarza jest dostęp do wszystkich pomieszczeń ogólnodostępnych. Największe z nich to sala wielofunkcyjna o pow. użytkowej 148,55m2 z możliwością wydzielenia na dwie mniejsze sale funkcjonujące jednocześnie z odrębnymi wejściami również na taras zewnętrzny. Wydzielanie za pomocą ściany przesuwnej. Do sali wielofunkcyjnej przylega pomieszczenie kuchenne przeznaczone na warsztaty kulinarne. W budynku są też dwie sale mniejsze o pow. użytkowej ok. 25m2, pomieszczenie biurowe, węzeł sanitariatów, aneks socjalny, pomieszczenie porządkowe, magazyn.

Budynek klubu kultury „Kantorowice” będzie dostępny dla osób niepełnosprawnych. Wejście główne jest dostępne z podestu za pomocą chodnika zewnętrznego z poziomu terenu. Co więcej, wszystkie drzwi zewnętrzne i wewnętrzne są o szerokości co najmniej 90 cm, wewnątrz bez progów, a drzwi wejściowe o progu max. 2cm.

Klub kultury „Kantorowice” będzie zarządzany przez Ośrodek Kultury Kraków – Nowa Huta. – Oferta placówki powinna obejmować zarówno propozycje autorskie osób prowadzących placówkę jak i odpowiadać na potrzeby społeczności lokalnej. - Dlatego już na etapie projektowania klubu, w 2015 roku, zapytaliśmy mieszkańców, jak wyobrażają sobie to nowe miejsce spotkań – mówi Małgorzata Jezutek, dyrektor Ośrodka Kultury Kraków – Nowa Huta. We wrześniu 2015 r. na etapie uzgadniania wstępnego projektu architektonicznego budynku klubu, odbyły się konsultacje społeczne z mieszkańcami Kantorowic. Rozmawiano nie tylko o założeniach architektonicznych, ale również o potrzebach mieszkańców w zakresie działalności Klubu. Współorganizatorem spotkania było Towarzystwo Nasze Kantorowice.

Za kilka miesięcy zostaną przeprowadzone dodatkowe konsultacje w formie tzw. pogłębionej diagnozy potrzeb lokalnej społeczności. – Wszystko po to, by doprecyzować oczekiwania mieszkańców i na ich podstawie zbudować ostateczną ofertę klubu – wyjaśnia Małgorzata Jezutek. Warto podkreślić, że diagnoza potrzeb nie będzie jednorazowym działaniem przeprowadzonym na potrzeby uruchomienia placówki. - Planujemy bowiem systematycznie spotykać się z mieszkańcami by rozmawiać o ich potrzebach w zakresie kultury oraz by te potrzeby kreować. W taki sposób pracujemy w innych klubach – zaznacza dyrektor Ośrodka Kultury Kraków - Nowa Huta.

Warto wiedzieć, że inwestycja realizowana przez ZIM Kraków w Kantorowicach powstaje w ramach programu budowy osiedlowych domów kultury. W planach na najbliższe lata jest budowa Centrum Ruczaj przy ul. Przyzby oraz domu kultury przy ul. Koszykarskiej w Płaszowie.

 

Parametry techniczne budynku klubu kultury „Kantorowice”:

  • Powierzchnia zabudowy budynku: 448,73 m2
  • Kubatura brutto budynku: 2 537,70 m3
  • Powierzchnia netto budynku: 370,90 m2
    • w tym powierzchnia użytkowa 296,90 m2
    • w tym powierzchnia usługowa 7,50 m2
    • w tym powierzchnia ruchu 66,50 m2
  • Wysokość budynku
    (do określenia warunków technicznych): 8,85 m
  • Długość / szerokość budynku 17,84 m / 30,67 m
  • Liczba kondygnacji 1
    • w tym kondygnacje nadziemne 1
    • w tym kondygnacje podziemne 0

Pokaż metkę
Autor: JAN MACHOWSKI
Osoba publikująca: TOMASZ RÓG
Podmiot publikujący: Biuro Prasowe
Zobacz także