19 września 2018 r. w czasie prac prowadzonych nad kwalifikacją obiektów historycznych przekazanych do Muzeum Armii Krajowej w Krakowie przez darczyńcę, pracownicy – pośród innych obiektów o wartości historycznej – odkryli materiały niebezpieczne w postaci: 2 sztuk granatów i kilkudziesięciu sztuk amunicji. Przedstawiciele Muzeum, w tym kierownik Działu Gromadzenia Zbiorów, niezwłocznie po zaistnieniu sytuacji, zgłosili sprawę policji, która przysłała na miejsce oddział saperski. Oględziny przeprowadzone przez przedstawicieli służb wykazały – zgodnie z relacją oficera prasowego – brak zagrożenia dla życia i zdrowia zarówno pracowników, jak i osób zwiedzających Muzeum.

Odnosząc się do artykułu Angeliki Pitoń, „Meldunek albo nie głosujesz”, opublikowanego w „Gazecie Wyborczej” 25 września 2018 roku, należy zaznaczyć, że tekst ten zawiera szereg nieprawdziwych twierdzeń, sformułowań i niedopowiedzeń.

Przepisy prawne dotyczące przetargów na sprzedaż kamienic

Jak wynika z przepisów ustawy o gospodarce nieruchomościami, ustalony termin zawarcia umowy może być przedłużony, jeżeli wystąpią uzasadnione powody. Należy zauważyć, że przepis nie zawiera w tym zakresie ograniczeń, na podstawie których może to nastąpić.

Od kilku dni wśród zainteresowanych tematyką Trasy Łagiewnickiej krąży nieaktualny dokument pokazujący projekt organizacji ruchu na przyszłym skrzyżowaniu ulic Herberta, Turowicza, Witosa. Koncepcja ta została odrzucona w czerwcu bieżącego roku właśnie z tego powodu, na który zwracają uwagę osoby zainteresowane – rozwiązanie to nie było przyjazne dla pieszych i rowerzystów.

Stanowisko Gminy Miejskiej Kraków i Zarządu Infrastruktury Sportowej w Krakowie po ogłoszeniu przez klub Trefl Proxima Kraków SA komunikatu o wycofaniu drużyny siatkarek z rozgrywek Ligi Siatkówki Kobiet i zakończeniu działalności sportowej.

W artykule redaktora Bartosza Dybały pt. „Ręce opadają. Plany budowy szkoły na Złocieniu w oparach absurdów”, opublikowanym 6 sierpnia 2018 r. w „Gazecie Krakowskiej”, zawarte zostały nieścisłe i nieprawdziwe informacje wymagające sprostowania.

W związku z materiałem Radia Kraków wyemitowanym 31.07.2018 r. oraz treścią artykułu opublikowanego na stronie internetowej Radia Kraków z 31.07.2018 r. na temat prac budowlanych na os. Teatralnym 19, w których przedstawiono nieprawdziwe treści, Miejski Konserwator Zabytków informuje, że nie wydał zgody na usunięcie z terenu objętego inwestycją 35 drzew, jak podaje Radio Kraków. Wydane decyzje obejmowały wycinkę 11 drzew: 7 drzew (świerków, jarzębów, lipy), które obumarły, 1 brzozy o zdeformowanej koronie, bez szans na prawidłowy rozwój oraz 3 brzóz brodawkowatych w związku z inwestycją.

W związku z artykułem redaktora Piotra Ogórka opublikowanym w dniu 30 lipca 2018 roku w „Gazecie Krakowskiej” pt. „Nowa Huta Przyszłości żyje głównie na papierze, a wydaje realne pieniądze” oraz w Dzienniku Polskim w dniu 31 lipca 2018 roku, informuję, że zawiera on informacje, które wprowadzają czytelników w błąd oraz informacje nieprawdziwe i nieścisłe podlegające sprostowaniu zgodnie z ustawą prawo prasowe.

Informacje zawarte w Dzienniku Polskim, autorstwa red. Piotra Tymczaka i red. Arkadiusza Maciejowskiego pt. „Wybudują drogę do uczelni prezydenta” wprowadzają czytelników w błąd.

W artykule redaktor Kariny Kosmali, Trafiły do aresztu, ale pracują w urzędzie!”, opublikowanym 19 lipca 2018 r. w krakowskim wydaniu „Faktu”, zawarta została nieprawdziwa informacja oraz równie nieprawdziwa teza. Chodzi o następujące fragmenty: „Tak krakowski magistrat dba o swoich ludzi. Urzędniczki, na których ciążą poważne zarzuty łapówkarstwa i sprzedajności urzędniczej, nadal pracują w urzędzie. I choć dwie z zatrzymanych kobiet cały czas przebywają w areszcie, miasto wypłaca im nawet pensje!”; „Pomimo tak poważnych oskarżeń kobiety, które przebywają w areszcie, nadal są pracownikami urzędu miasta i otrzymują połowę dotychczasowego wynagrodzenia”.