Edukacja rozwiń menu
Komunikat archiwalny

Najlepsi młodzi cukiernicy rywalizowali w Krakowie

18 stycznia w Krakowie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik w roku szkolnym 2016/2017. Zgodnie z wieloletnią tradycją ten etap konkursu przeprowadzany jest w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego, który od września zeszłego roku mieści się przy ul. Miechowity 6. Patronat honorowy nad turniejem objął prezydent Krakowa Jacek Majchrowski.

Fot. Katarzyna Gaik, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

W tym roku hasło turnieju brzmiało „W krainie dobranocek”, a zadaniem młodych cukierników z małopolskich szkół było połączenie motywów ze znanych dobranocek ze sztuką cukierniczą, a więc: wykonanie tortu, ciasteczek bankietowych i figurek z marcepanu. Oceniane były organizacja i higiena pracy, wykonanie wyrobów (staranność, technika wykonania, pomysłowość) oraz ich prezentacja. Oczywiście ważnym kryterium była też ocena organoleptyczna i wynik testu teoretycznego. Zadania sprawdzały nie tylko umiejętności cukiernicze, ale i talenty artystyczne. Efekty były spektakularne: jury mogło podziwiać słodkie sceny z popularnych dobranocek – m.in. Krecika, Pingwinów z Madagaskaru, Teletubisiów i Smerfów.

Tegoroczne małopolskie eliminacje turnieju przeprowadzono w nowoczesnych pracowniach szkolnych, w przestronnym, wyremontowanym budynku przy ul. Miechowity 6, do którego Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego został przeniesiony w zeszłym roku. W eliminacjach uczestniczyli uczniowie z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach, z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, z Zespołu Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie oraz gospodarze, czyli uczniowie z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie. W komisji oceniającej zasiedli: przedstawiciel Małopolskiego Kuratora Oświaty, jako przewodniczący, dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, jako zastępca przewodniczącego, oraz jako członkowie – pięciu nauczycieli przedmiotów zawodowych i instruktorów praktycznej nauki zawodu. Rywalizacja była zacięta – jury przyznało dwa drugie miejsca ex equo.

Wyniki turnieju (dwa drugie miejsca ex equo):

1. Roksana Górna z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach,

2. Michał Młynarczyk z Zespołu Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie,

2. Łukasz Rumian z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie,

4. Kinga Płatek z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie,

5. Aneta Nosek z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach,

6. Piotr Kozioł z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach,

7. Karolina Mej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie,

8. Jagoda Więcek z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie,

9. Kazimierz Brach z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach.

Organizatorami Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik są Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu. Turniej przeznaczony jest dla uczniów klas programowo najwyższych zasadniczych szkół zawodowych kształcących się w zawodzie cukiernik. Celem tego konkursu jest przede wszystkim:

  • podnoszenie rangi i jakości kształcenia zawodowego w powiązaniu z potrzebami na wysoko wykwalifikowaną kadrę w cukiernictwie,

  • rozwijanie wśród młodzieży zainteresowania cukiernictwem oraz pogłębianie wiedzy i umiejętności w tym zakresie,

  • zapoznanie młodzieży z najnowszymi technikami i technologiami w cukiernictwie,

  • wyrobienie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy przez młodzież.

  • rozwijanie uzdolnień młodzieży,

  • współzawodnictwo indywidualne i międzyszkolne.

pokaż metkę
Autor: MAŁGORZATA TABASZEWSKA
Osoba publikująca: TOMASZ RÓG
Podmiot publikujący: Biuro Prasowe
Data publikacji: 2017-01-20
Data aktualizacji: 2017-01-20
Powrót

Zobacz także

Znajdź