Start rozwiń menu
Komunikat archiwalny

Europejski Kongres Gastronomiczny „Food & Art & Technology”

W piątek, 25 października w Centrum Kongresowym ICE rozpoczął się Europejski Kongres Gastronomiczny „Food & Art & Technology”, którego partnerem strategicznym jest Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Kongres jest spotkaniem największych autorytetów w branży restauracyjnej. Dotyczy zagadnień związanych z turystyką kulinarną. W tym roku uczestnicy dyskutują także o nowych technologiach w żywieniu. 

Fot. Wiesław Majka / krakow.pl

Dzięki decyzji Europejskiej Akademii Gastronomicznej, Kraków został ogłoszony Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej roku 2019. Rok ten obfituje w Krakowie w wydarzenia, które mają na celu przedstawić sztukę kulinarną naszego regionu oraz zwiększyć świadomość dotyczącą kultury kulinariów Krakowa i okolic. W ramach projektów ESKG Kraków 2019 i Slow Food-CE promowane są smaki naszego regionu, a także produkty regionalne, takie jak: obwarzanek krakowski, pstrąg ojcowski, chleb prądnicki, kiełbasa piaszczańska, kiełbasa lisiecka, głąbik krakowski, czy czosnek galicyjski.

Brak zaakceptowanej zgody na wyświetlanie informacji zewnętrznych. (YouTube)

Europejski Kongres Gastronomiczny to kolejna okazja, by skupić się nad świadomą sztuką gastronomiczną i móc wymienić poglądy z największymi autorytetami w branży. W trakcie jednodniowego kongresu odbywają się wykłady oraz panele dyskusyjne. Wykład inauguracyjny – „Mózg a smak” wygłosi prof. Charles Spence z Uniwersytetu Oksfordzkiego. W panelu „Sztuka na talerzu” na scenie pojawią się szefowie kuchni – zdobywcy 18 gwiazdek Michelin: Martin Berasategui, Elena Arzak, Paco Perez, Juan Luiz Fernandez, Wojciech Modest Amaro, oraz eksperci Sara Perez, Rafael Anson Oliart.

Drugi panel poświęcony jest tematyce turystyki kulinarnej. Biorą w nim udział eksperci z Ministerstwa Sportu i Turystyki RP, przedstawiciel Światowej Organizacji Turystyki, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, ekspert Przewodnika Michelin, a także przedstawiciele miasta Krakowa oraz Kraków Airport.

Więcej o programie Europejskiego Kongresu Gastronomicznego, można znaleźć na oficjalnej stronie kongresu: food-art-tech-kongres.pl

dsc_475605.jpg-Kongresu Gastronomicznego
W. Majka
dsc_472402.jpg-Kongresu Gastronomicznego
W. Majka
dsc_475204.jpg-Kongresu Gastronomicznego
W. Majka
dsc_481210.jpg-Kongresu Gastronomicznego
W. Majka
dsc_476607.jpg-Kongresu Gastronomicznego
W. Majka
dsc_472503.jpg-Kongresu Gastronomicznego
W. Majka
dsc_480609.jpg-Kongresu Gastronomicznego
W. Majka
kulinarne
W. Majka
dsc_483612.jpg-Kongresu Gastronomicznego
W. Majka
dsc_472101.jpg-Kongresu Gastronomicznego
W. Majka
dsc_475605.jpg-Kongresu Gastronomicznego
dsc_472402.jpg-Kongresu Gastronomicznego
dsc_475204.jpg-Kongresu Gastronomicznego
dsc_481210.jpg-Kongresu Gastronomicznego
dsc_476607.jpg-Kongresu Gastronomicznego
dsc_472503.jpg-Kongresu Gastronomicznego
dsc_480609.jpg-Kongresu Gastronomicznego
kulinarne
dsc_483612.jpg-Kongresu Gastronomicznego
dsc_472101.jpg-Kongresu Gastronomicznego
pokaż metkę
Osoba publikująca: Tomasz Róg
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2019-10-25
Data aktualizacji: 2019-10-25
Powrót

Zobacz także

Znajdź