Nauka i edukacja rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Sukces młodych krakowskich cukierników, piekarzy i kucharzy!

W krakowskim Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego odbyły się eliminacje do dwóch prestiżowych ogólnopolskich turniejów, w których wyłaniani są najlepsi w kraju młodzi cukiernicy, piekarze i kucharze. Kolejny rok z rzędu świetnie spisali się reprezentanci gospodarza – aż sześcioro uczniów ZSPS przy ulicy Miechowity znalazło się w gronie laureatów.

Fot. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

Wojewódzkie eliminacje do XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarza i Cukiernika oraz do III Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharza odbyły się 22 stycznia w świetnie wyposażonych pracowniach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego przy ulicy Miechowity. Do rywalizacji stanęli młodociani rzemieślnicy reprezentujący małopolskie szkoły: siedmiu cukierników, czterech kucharzy oraz dwóch piekarzy – z Tarnowa, Gorlic, Krakowa, a nawet Zabrza.

Piekarze i cukiernicy rywalizowali pod hasłem „Cuda świata”, a kucharze konkurowali w ramach zadania „Mięso z królika w roli głównej”. Eliminacje składały się z pisemnego testu oraz części praktycznej. Test sprawdzał wiedzę z zakresu danego zawodu, a następnie uczniowie wykonywali i prezentowali wyroby właściwe dla zawodu zgodnie z tematem podanym przez organizatora eliminacji.

Laureatami turniejów zostali:

W zawodzie cukiernika:

  • I miejsce – Karolina Siewiorek z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
  • II miejsce – Dagmara Kita z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
  • III miejsce – Wiktoria Sermanowicz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

W zawodzie kucharza:

  • I miejsce – Konrad Zymuła z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
  • II miejsce – Igor Galos z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
  • III miejsce – Natalia Burzyńska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

W zawodzie piekarza:

  • I miejsce – Mateusz Król z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
  • II miejsce – Piotr Sułkowski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

Laureatom etapu ogólnopolskiego przysługuje zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikację w zawodzie. Laureaci sześciu pierwszych miejsc mogą być zwolnieni ze zdawania jednego z etapów egzaminu czeladniczego.

pokaż metkę
Autor: Małgorzata Tabaszewska
Osoba publikująca: Tomasz Róg
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2020-01-24
Data aktualizacji: 2020-01-30
Powrót

Zobacz także

Znajdź