Edukacja rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Smak, kunszt i pomysłowość – w Krakowie rywalizowali adepci gastronomii

Kucharze, kelnerzy-barmani i cukiernicy – łącznie 37 uczniów i uczennic – rywalizowali podczas XXI Małopolskiego Konkursu Kulinarnego „Stół pięknie nakryty – z tradycją do przyszłości…”. Od ponad 20 lat organizatorem zawodów jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.

Fot. pexels.com

Celem konkursu jest rozwój umiejętności zawodowych uczniów, wspieranie kreatywności w łączeniu kulinarnych tradycji z nowoczesnością, kreowanie nowych trendów, integracja szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym i hotelarskim, inicjowanie współpracy z profesjonalistami w dziedzinie gastronomii.

W tegorocznej edycji we wszystkich trzech konkurencjach królowały polskie składniki. Kucharze, posługując się różnymi technikami, sporządzali potrawy z polędwiczki wieprzowej, kurczaka, leśnych grzybów i świeżych ziół. Kelnerzy-barmani mieli za zadanie nakryć i udekorować stół z wykorzystaniem co najmniej jednego elementu nawiązującego do trendów w gastronomii dawnej i obecnej oraz wykonać dowolny napój bezalkoholowy metodą szejkerowania (obowiązkowo z domieszką naturalnego soku, przecieru lub musu z owoców lub warzyw pochodzących z rodzimych lasów lub ogrodów). Cukiernicy przygotowywali deser w wersji talerzowej, w którym musieli wykorzystać orzechy, czekoladę i jagody leśne.

Pracę uczestników oraz jej rezultaty końcowe oceniali profesjonaliści w dziedzinie gastronomii: szefowie kuchni, cukiernicy, kelnerzy i barmani. Udzielali też adeptom sztuki kulinarnej cennych wskazówek.

Wyniki w kategorii kucharz:

  1. miejsce: Bartłomiej Moskała, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Wadowicach
  2. miejsce: Paulina Jamrozy, Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach oraz Karol Oleksy, Zespół Szkół nr 3 w Bochni
  3. miejsce: Karolina Jaskuła, Zespół Szkół w Piotrkowicach Małych.

Wyniki w kategorii cukiernik:

  1. miejsce: Izabela Gancarczyk, Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach
  2. miejsce: Wiktoria Wawro, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie
  3. miejsce: Kinga Budz, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu.

Wyniki w kategorii kelner-barman:

  1. miejsce: Mariola Brońska, Zespół Szkół nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu
  2. miejsce: Maria Jurkiewicz, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie
  3. miejsce: Katarzyna Ligęza, Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach.
pokaż metkę
Autor: Małgorzata Tabaszewska
Osoba publikująca: Marta Maniecka
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2024-11-22
Data aktualizacji: 2024-11-22
Powrót

Zobacz także

Znajdź