Sukcesy młodej krakowskiej gastronomii
Ze szkolnej kuchni na konkursowe stoły – tak w skrócie można opisać kolejny rok aktywności uczniów i uczennic Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1. Młodzież, która przygotowuje się tutaj do wykonywania zawodów kucharza, piekarza, cukiernika i kelnera, z chęcią rywalizuje w krajowych i międzynarodowych zawodach kulinarnych, zdobywając nagrody i wyróżnienia.
17 grudnia zastępczyni prezydenta Krakowa Maria Klaman wręczyła uczniom i uczennicom Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 listy gratulacyjne.
– Przygotowania do konkursów wymagają ciężkiej i systematycznej pracy. Bardzo się cieszę, że ten trud przyniósł wspaniałe efekty. Osiągnięcia i wysokie wyniki w zawodach to radość dla uczniów, ale też duma dla szkoły, która buduje dzięki temu swój prestiż. Chciałabym też podziękować nauczycielom i opiekunom, których rola jako mentorów jest nieoceniona – podkreśliła Maria Klaman.
Brawa dla uczniów i ich opiekunów należą się m.in. za występ na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Sweet Cup w Presovie (Słowacja), uwieńczony świetnymi wynikami: pierwsze miejsce w rywalizacji kucharzy, drugie miejsce w rywalizacji kelnerów i trzecie miejsce w rywalizacji cukierników. Krakowskim kucharzom przyznano też wyróżnienie Prezydenta Miasta Presova. Ogólnopolskie zawody Master Baker zakończyły się dla ZSG nr 1 pierwszym miejscem w kategorii piekarz, konkurs WorldSkills Poland, zorganizowany przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji – pierwszym miejscem w kategorii cukiernik, a konkurs kulinarno-cukierniczy Trophee Mille Poland – drugim miejscem. W październiku tego roku uczennica szkoły została przyjęta w poczet studentów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere w Warszawie i reprezentuje Kraków jako jedna z 24 uczniów i uczennic z całej Polski, wyłonionych w eliminacjach.