Smaki dawnych lat: kulinarny spacer z Akademią Kraków
Dziś, 24 maja, kolejny spacer w ramach Akademii Kraków. W jego trakcie będzie można posłuchać opowieści m.in. o renesansowym fastfoodzie, poznać różnice między garkuchnią i faryną, a także dowiedzieć się, gdzie podawano najlepsze wielopiętrowe kanapki i gdzie jadła obiad niewolnica Isaura.

– Spacer rozpoczniemy w Krzysztoforach skąd udamy się na wędrówkę ulicami starego Krakowa, tropiąc miejsca po dawnych restauracjach, z których część istnieje do dziś, a po niektórych pozostały tylko wspomnienia. A wszystko to – jak dobry posiłek – okraszone będzie ciekawostkami z życia codziennego krakowskich lokali – zachęcają organizatorzy z Muzeum Krakowa.
Spacer, który rozpocznie się o godz. 11.00 przed pałacem Krzysztofory, poprowadzi Anna Warzecha. Limit uczestników: 30 osób. Informacje o biletach na stronie internetowej muzeumkrakowa.pl.
O Akademii Kraków
Kraków na przestrzeni wieków gościł w swych progach niezliczoną rzeszę kupców, gości, turystów, studentów. Zapewnienie noclegu wszystkim przyjezdnym to był nie koniec potrzeb, bo należało jeszcze zaspokoić głód po trudach podróży lub pracy. Tu pomocne okazywały się karczmy i gospody, które w odpowiedzi na wzrastające potrzeby miasta rosły jak grzyby po deszczu. Z biegiem dziesiątek lat mapa miasta wzbogaciła się o całą sieć lokali gastronomicznych, od ekskluzywnych restauracji, po szynki i garkuchnie. Również współcześnie nie gaśnie popularność i potrzeba wszelkich lokali zarówno eleganckich z wyszukaną kuchnią jak i swojskich barów mlecznych.
Muzeum Krakowa zaprasza na wędrówki śladami smaków, zapachów; miejsc już obecnie zapomnianych i takich, które wciąż święcą triumfy na gastronomicznej mapie Krakowa!