Jak „ugryźć” las? Dowiecie się w Szkole Miejskich Ogrodników
Las to miejsce wprost stworzone dla zmysłów! Jego zapachy i dźwięki bywają nam dobrze znane, jednak co ze smakami? Czy las można „ugryźć”? Dowiemy się tego podczas drugiego już w tym roku spotkania Szkoły Miejskich Ogrodników, już dziś, 6 kwietnia o godz. 10.00. Warsztaty są przeznaczone dla osób od 10. roku życia, uczestnictwo w zajęciach jest bezpłatne – wystarczy się zapisać.
Warsztaty „Jak ugryźć las?” poprowadzi edukatorka z Centrum Edukacji Ekologicznej „Symbioza” – Anna Konik. Organizator zapewnia potrzebne materiały, ale obowiązują zapisy na stronie „Kraków w zieleni”.
Warsztaty odbędą się dziś, 6 kwietnia, w Lesie Wolskim. Spotykamy się w budynku „Symbiozy” przy al. Żubrowej 15, w godz. 10.00–12.00. Dogodny dojazd zapewnia autobus linii nr 134.
O czym będę warsztaty?
Często mamy wrażenie, że las jest jakiś inny, pełen drzew i krzewów, ale też innych zapachów czy smakołyków. Dlaczego? Podczas naszego spaceru dotkniemy istoty tych różnic: gleby, ściółki, roślin. Przewędrujemy przez kolejne piętra lasu, by odnaleźć jego jadalny potencjał. Dowiemy się nie tylko, co zbierać, lecz także, jak zbierać i z czym można pomylić nawet te pospolite rośliny jadalne.
Na koniec, jeśli pogoda będzie sprzyjająca, zasiądziemy przy wspólnym ogniu, by przyrządzić podpłomyki z jedną z najbardziej prozdrowotnych roślin, jaką jest pokrzywa zwyczajna.
Uwaga: Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania wydarzenia ze względu na warunki pogodowe. Prosimy o dostosowanie ubioru do warunków terenowych i pogody.
Warsztaty są realizowane w ramach projektu „Jadalny Kraków”.