Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Czy warto jeść wegańskie sery?

Co jest  bardziej wartościowe – ser żółty krowi czy jego wegański odpowiednik na bazie oleju kokosowego?

Fot. pixabay.com

Ser żółty z mleka krowiego to:

  • zazwyczaj mniej kwasów tłuszczowych nasyconych
  • źródło pełnowartościowego białka
  • duża zawartość dobrze przyswajalnego wapnia
  • duża zawartość soli
  • źródło cynku, fosforu, witaminy D i B12

Standardowy odpowiednik wegański to:

  • zazwyczaj więcej kwasów tłuszczowych nasyconych
  • brak białka
  • brak wapnia
  • bardzo duża zawartość soli
  • często produkt wzbogacony w witaminę B12

Obie opcje mają swoje plusy i minusy, jednak w obu przypadkach nie chodzi o produkt sam w sobie, a o nawyki, częstotliwość jego spożywania, formę oraz typ pozostałych tłuszczów w diecie. W przypadków serów wegańskich zdecydowanie lepiej wybierać jednak sery na bazie orzechów z małym dodatkiem oleju kokosowego niż takie, w których stanowi on podstawę. Ser krowi z perspektywy dietetyka wygrywa jednak w pojedynku kiedy weźmiemy pod uwagę jego wartości odżywcze.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Anna Duda
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-07-04
Data aktualizacji: 2022-07-04
Powrót

Zobacz także

Znajdź