Piasecki, Wedel i jadalne kasztany, czyli w słodkim Krakowie
Niezależnie od epoki kakao, karmelki, ciastka, egzotyczne owoce i lody uważane były za najwspanialsze łakocie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Gdzie natomiast krakowianie raczyli się gorącą czekoladą, kto sprzedawał przepyszne pierniki, i jak rozwijała się rywalizacja między Piaseckim a Wedlem? Na te i inne pytania będzie można poznać odpowiedź podczas kolejnego spaceru z cyklu „Akademia Kraków”.
Kraków na przestrzeni wieków gościł w swych progach niezliczoną rzeszę kupców, gości, turystów, studentów. Zapewnienie noclegu wszystkim przyjezdnym to był nie koniec potrzeb, bo należało jeszcze zaspokoić głód po trudach podróży lub pracy. Tu pomocne okazywały się karczmy i gospody, które w odpowiedzi na wzrastające potrzeby miasta rosły jak grzyby po deszczu. Z biegiem dziesiątek lat mapa miasta wzbogaciła się o całą sieć lokali gastronomicznych, od ekskluzywnych restauracji, po szynki i garkuchnie. Również współcześnie nie gaśnie popularność i potrzeba wszelkich lokali zarówno eleganckich z wyszukaną kuchnią jak i swojskich barów mlecznych.
Muzeum Krakowa wobec tego na wędrówkę śladami smaków, zapachów; miejsc już obecnie zapomnianych i takich, które wciąż święcą triumfy na gastronomicznej mapie Krakowa!
Najbliższy spacer, który poprowadzi Małgorzata Kuciel, odbędzie się dzisiaj, 10 maja. Początek o godz. 10.00 przed pałacem Krzysztofory.
Limit: 20 osób. Bilety do nabycia na stronie internetowej bilety.mhk.pl do dnia poprzedzającego wydarzenie lub w kasach Muzeum Krakowa w dniu wydarzenia (pierwszeństwo udziału w spacerach dla osób, które zakupiły bilety online).