Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Zwyczaje świąteczne w Hiszpanii

Jedną z bardziej popularnych sewilskich tradycji świątecznych jest Feria de Belen, czyli targi bożonarodzeniowe. Na stoiskach kupić można rozmaite świąteczne artykuły, ale uwagę najbardziej zwracają szopki wykonane przez artystów andaluzyjskich. Szopki i inscenizowane przedstawienia Narodzenia Pańskiego dominują w scenerii miasta w okresie świątecznym. Przygotowują je zarówno profesjonaliści, jak i szkolna młodzież.

Hiszpanie uznają choinkę jako symbol świąteczny, ale o wiele częściej wykorzystują inne symbole. Choinka pojawia się w domach stosunkowo rzadko. Nie ma też prezentów wigilijnych, jak to jest w polskim zwyczaju. Dzieci otrzymują podarunki dopiero w Święto Trzech Króli. To właśnie tego dnia odbywają się parady uliczne, a później wystawia się buty wypełnione słomą za drzwi, aby do rana pojawiły się w nich podarunki.

Okres świąteczny rozpoczyna się 22 grudnia, wraz z  początkiem ferii w szkołach, a ponadto jest to dzień niezwykle ważny ze względu na losowanie świątecznej loterii bożonarodzeniowej. Ta loteria została zapoczątkowana przez króla Carlosa III w 1763 roku i od tego czasu odbywa się ona nieprzerwanie rok w rok.  Jest więc najstarszą, a zarazem największą loterią w Hiszpanii. Jest to tradycja, w której bierze udział prawie każdy Hiszpan, gdyż daje ona szansę na  wygranie milionów euro. Losowanie trwa pięć godzin i jest transmitowane przez radio i telewizję. Bary, fabryki i biura pracują tego dnia bardzo powoli, ponieważ miliony osób chcą usłyszeć dzieci z Colegio San Ildefonso w Madrycie wyśpiewujące zwycięskie numery. Pierwsza nagroda znana jest pod nazwą “El Gordo” i wynosi 2.000.000 euro, i może odmienić życie wielu Hiszpanów.

24 grudnia jest szczególnym momentem spotkania rodzinnego przy szopce przedstawiającej narodziny Jezusa. Szopki te ustawiane są w wielu hiszpańskich domach. Najważniejszą tradycją tego dnia jest specjalna rodzinna kolacja. Istnieje różnorodność typowych dań, które się je tak tego dnia, jak i w inne dni okresu Bożego Narodzenia. W każdym regionie Hiszpanii podaje się też inne typowe dla danego regionu dania. W Sewilli i całej Andaluzji przygotowuje się głównie drób, szczególnie indyka oraz ogromną różnorodność owoców morza i ryb. Jako deser je się turron, marcepan, ciasteczka polvorones i orzechy. Ulubionym napojem Hiszpanów podczas tej uroczystej kolacji jest cava, czyli hiszpańskie wino musujące, podobne do francuskiego szampana. Po tej największej kolacji w roku, wiele osób wychodzi o północy z domu, aby iść na Pasterkę, zwaną w Hiszpanii la Misa de Gallo (Msza Koguta). Nazywa się ona tak dlatego, iż według tradycji to kogut jako pierwszy był obecny przy narodzinach Jezusa i ogłosił to światu.

25 grudnia Papa Noel odwiedza dzieci i wręcza im prezenty, ale zwyczaj ten nie jest tak popularny jak w innych krajach. Hiszpanie, zgodnie z tradycją oczekują dnia Trzech Króli, aby wręczać sobie prezenty.

Podajemy przepis na tradycyjny deser turrón

pokaż metkę
Osoba publikująca: KINGA STOSZEK
Podmiot publikujący: Otwarty na świat beta
Data publikacji: 2011-12-16
Data aktualizacji: 2011-12-16
Powrót

Zobacz także

Znajdź