Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Przysmaki świąteczne z Hiszpanii

Turrón, który nieodłącznie kojarzy się ze świętami w Hiszpanii to rodzaj nugatu, podawany w postaci kostek podczas świąt Bożego Narodzenia w Hiszpanii, Włoszech oraz w krajach Ameryki Łacińskiej i na Filipinach.

Tradycyjny turrón składa się z miodu, cukru i białek jaj, gotowanych razem, aż miód się skarmelizuje, oraz orzechów piniowych, laskowych lub migdałów. Może być kruchy (biały turron z Alicante, zawierający 64% całych, prażonych migdałów) lub miękki i ciągnący (turrón z Jijony), w którym migdały są utarte na pastę. Turrón w wersji z Alicante przykrywa się opłatkiem i podczas świąt dzieli się nim z bliskimi osobami, nie tylko z rodziną.

Podstawowe składniki dla 8-12 osób

  • 400 g migdałów (pistacji) obranych ze skórki
  • kilka sztuk opłatków do wyłożenia formy
  • 8 białek
  • 500 g miodu
  • oliwa z orzechów

Migdały podprażyć na suchej patelni. Gdy się zarumienią zdjąć z ognia, trzykrotnie zmielić i wymieszać z oliwą. Miód wlać do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu ok. 25 min. mieszając, aż zgęstnieje. Białka ubić na sztywną pianę, włożyć do garnka o pojemności dwóch litrów i wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek wlać gorący miód i ubijać na parze przez 30 min. Dodać migdały i mieszać masę, aż zacznie się rwać. Ubitą masę zdjąć z ognia. Dno formy wyłożyć opłatkami, wylać na nie masę, wyrównać nożem i przykryć warstwą opłatków. Odstawić do ostygnięcia na 24 godziny. Stężałe pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.

Czytaj więcej o hiszpańskich tradycjach świątecznych

pokaż metkę
Osoba publikująca: KINGA STOSZEK
Podmiot publikujący: Otwarty na świat beta
Data publikacji: 2011-12-16
Data aktualizacji: 2011-12-16
Powrót

Zobacz także

Znajdź