Nasze Miasto rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Szanuj żywność i środowisko naturalne

Rozpoczęły się warsztaty „Szanuj żywność i środowisko naturalne". To jedno z działań projektu „Jak nie marnować żywności i chronić środowisko naturalne?", realizowanego przez Bank Żywności w Krakowie w partnerstwie z Miejskim Przedsiębiorstwem Oczyszczania Sp. z o. o. w Krakowie.

W ostatnim tygodniu października rozpoczęły się warsztaty „Szanuj żywność i środowisko naturalne". W kilkunastu krakowskich szkołach podstawowych, wśród uczniów klas czwartych, piątych i szóstych prowadzone są zajęcia, których celem jest edukacja i rozwój prospołecznych postaw wśród dzieci. Zajęcia są prowadzone w formie warsztatów, w mniejszych grupach – dzięki czemu uczestnicy mają okazję kształtować umiejętności interpersonalne. W ramach spotkań uczestnicy dowiedzą się m.in. jak marnowanie żywności wpływa na środowisko naturalne. Projekt zakłada także wykorzystanie technik artystycznych i multimedialnych oraz technik służących integracji grupy.

Oprócz modułu dotyczącego zapobieganiu marnowaniu żywności, uczniowie dowiedzą się więcej o nowych zasadach gospodarki odpadami, której obowiązują w Krakowie od 1 lipca 2013 r. Uczniowie poznają hasło „recykling" i przepis na bluzę polarową. Dowiedzą się również, co można zrobić z odzyskanych surowców oraz upewnią, jak prawidłowo powinni segregować odpady w swoich domach.

pokaż metkę
Autor: JAN MACHOWSKI
Osoba publikująca: KATARZYNA CZUBERNAT
Podmiot publikujący: Wydział Informacji, Turystyki i Promocji Miasta
Data publikacji: 2013-10-29
Data aktualizacji: 2013-10-29
Powrót

Zobacz także

Znajdź