Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Młodzi dla klimatu

Kraków w dobrym klimacie

Nawyki konsumenckie krakowian a zmiany klimatyczne

Komunikat archiwalny 2022-04-20

Znamy wyniki badania nawyków konsumenckich mieszkańców Krakowa wobec zmian klimatycznych. Sondaż zrealizowano w ramach zwycięskiego projektu społecznego w piątej edycji młodzieżowego maratonu „Youth Krak Hack. W dobrym klimacie!”. Jego głównym założeniem jest przeciwdziałanie nadmiernej konsumpcji i propagowanie rozsądnego gospodarowania żywnością.

Czy warto jeść ryby?

Komunikat archiwalny 2022-04-26

Wokół kwestii spożywania ryb krąży wiele kontrowersyjnych opinii. Przekonania na ten temat prowadzą do dylematów – teoretycznie mówi się o ich prozdrowotnym wpływie na zdrowie człowieka, ale z drugiej strony, powszechnie występujące zanieczyszczenia skutecznie zniechęcają konsumentów do jedzenia ryb.

Ciasteczka marchewkowe z masłem orzechowym

Komunikat archiwalny 2022-04-26

Często popołudniami mamy wielką ochotę sięgnąć po coś słodkiego. Zwłaszcza aromat kawy pobudza apetyt na słodycze. Niestety większość z tych dostępnych na sklepowych półkach są złej jakości ze względu na obecność w składzie sporej ilości cukru oraz innych substancji konserwujących. Warto zatem samemu przygotować sobie zdrową i pyszną przekąskę.

Źródła kwasów omega-3 w diecie roślinnej

Komunikat archiwalny 2022-04-19

Kwasy omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) dla organizmu człowieka. Odgrywają dużą rolę w prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego, nerwowego czy też gospodarki lipidowej. Wpływają również na układ odpornościowy człowieka.

Kolorowe ślimaczki z tortilli

Komunikat archiwalny 2022-04-19

Często zwykłe kanapki nie stanowią już dla nas atrakcyjnej formy przekąski. W takim przypadku świetną opcją będą posiłki przyrządzone na bazie tortilli. Z warzywami, kurczakiem albo z serem. Zależnie od preferencji smakowych.

Charakterystyka kuchni zero waste

Komunikat archiwalny 2022-04-19

Według danych Food and Agriculture Organization of the United Nations na świecie marnuje się rocznie 1,3 miliarda ton żywności. Jest to około 1/3 produkowanego jedzenia. W tym samym czasie ponad 800 milionów ludzi na świecie zmaga się z problemem głodu. Jak odbiec od szacunków dla statystycznego Polaka, który marnuje rocznie prawie 250 kg żywności?

Warzywa w diecie przeciętnego Polaka

Komunikat archiwalny 2022-04-11

Nie ulega wątpliwości, że owoce i przede wszystkim warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Są bowiem źródłem dużej ilości cennych witamin i minerałów. Ponadto warzywa zawierają sporą ilość wody i niewiele węglowodanów, dzięki czemu nie przyczyniają się do nagłego wzrostu cukru we krwi. Znajdujący się w nich błonnik wspomaga uczucie sytości, co w konsekwencji wspiera kontrolę masy ciała.

Grzanka z szybką pastą z groszku

Komunikat archiwalny 2022-04-11

Kto z nas nie lubi grzanek... Ciepłe, chrupiące pieczywo to prawdziwa rozkosz dla naszego podniebienia. Grzanki stanowią idealną bazę do stworzenia pełnowartościowej przekąski. Można posmarować je twarogiem, pesto lub hummusem. Wariacji jest naprawdę mnóstwo, a jednym z tych bardziej kreatywnych jest pyszna pasta z zielonego groszku.

Czym jest fleksitarianizm i czy warto go stosować?

Komunikat archiwalny 2022-04-11

Diety wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne. Wielu ludzi rezygnuje z jedzenia mięsa z przyczyn etycznych bądź zdrowotnych. Ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych ma dobry wpływ nie tylko na kondycję naszego ciała, ale także na środowisko. Czasem jednak nie ma możliwości, aby całkowicie wyeliminować mięso ze swojej diety. Wtedy doskonałym rozwiązaniem jest przejście na dietę fleksitariańską. Czym ona się charakteryzuje?

Bananowe lizaki w czekoladzie z posypką orzechową

Komunikat archiwalny 2022-04-11

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Stanowią doskonałą przekąską, którą można zjeść zarówno w biegu, jak i w domowym zaciszu. Zaspokajają głód, dodają energii, ponadto są bogate w witaminy i wartościowe składniki odżywcze. Banany są również świetną bazą do przygotowania innych form deserów.

Znajdź