Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Młodzi dla klimatu

Rodzaje napojów roślinnych

Komunikat archiwalny 2022-05-30

Napoje roślinne to grupa produktów, które w ostatnich stały się bardzo popularne. Są cenione zarówno przez osoby będące na diecie wegańskiej, jak i te zmagające się z nietolerancją laktozy czy alergią na kazeinę. W klepach dostępny jest szeroki wybór napojów roślinnych, ale który wybrać?

Meksykański talerz dobroci

Komunikat archiwalny 2022-05-30

Dania meksykańskie łączą w sobie różne tradycje kulinarne. W dużej mierze opierają się na roślinach strączkowych, takich jak różne odmiany fasoli czy kukurydzy. Kuchnię meksykańską charakteryzują przede wszystkim niepowtarzalne smaki i wyselekcjonowane składniki.

Jak polubić tofu?

Komunikat archiwalny 2022-05-30

Tofu to sojowy produkt otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tofu: naturalne, wędzone oraz z dodatkiem różnorakich przypraw. Swoją konsystencją przypomina twaróg, ale różni się od niego smakiem i przede wszystkich składem. Ma jednak wiele wartości odżywczych, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety.

Ruch i ekologia podczas X Święta Rodziny Krakowskiej

Komunikat archiwalny 2022-05-23

Już w tę niedzielę, 29 maja w parku Jordana odbędzie się finał Święta Rodziny Krakowskiej. Podczas wydarzenia nie zabraknie aktywności realizowanych w ramach miejskich kampanii „Kraków w dobrym klimacie” i „Kraków w formie”. Przed nami m.in.: plenerowe gotowanie, zajęcia fitness oraz taneczne animacje.

Czy współczesne warzywa i owoce są bezwartościowe?

Komunikat archiwalny 2022-05-23

Wątpliwości dotyczące jakości współczesnej żywności to dosyć popularne zjawisko społeczne w obecnych czasach. Często, zwłaszcza wśród starszego pokolenia, pojawiają się głosy zwątpienia w to, czy aby na pewno warto kupować obecnie warzywa i owoce, zarówno pod kątem wartości odżywczych, jak i porównując je do smaku tych, które były dostępne w przeszłości. Jak to wygląda z perspektywy dietetyka? Czy warzywno-owocowy sceptycyzm jest w tym wypadku zasadny?

Zamienniki jajek na diecie wegańskiej

Komunikat archiwalny 2022-05-23

Jajko oprócz wartości odżywczych posiada również właściwości sklejające, spulchniające, emulgujące i łączące. Zastosowane zamienniki muszą w pewien sposób spełniać poszczególne funkcje, aby naleśniki były elastyczne, a ciasta wyrastały i były pulchne. Z zamienników jaj można też przyrządzić smaczną alternatywę przypominającą smakiem klasyczną jajecznicę.

Strączki a problemy trawienne

Komunikat archiwalny 2022-05-23

Strączki często kojarzone są z dolegliwościami trawiennymi, takimi jak: wzdęcia, przelewanie w żołądku, uczucie ciężkości czy gazy. Przyczyną pojawiających się wzdęć i gazów po spożyciu strączków w głównej mierze są zawarte w nich oligosacharydy, których trawienie w organizmie człowieka jest utrudnione poprzez brak odpowiednich enzymów.

Kremowy makaron białkowy z bazylią

Komunikat archiwalny 2022-05-23

Makaron białkowy to wysokiej jakości, bezglutenowy dodatek do potraw. Jest wykonany z mąki z czerwonej soczewicy, grochu lub ciecierzycy, co sprawia, że jest świetnym źródłem wysokiej jakości białka, węglowodanów oraz błonnika.

Buddha bowl

Komunikat archiwalny 2022-05-23

Dieta bezmięsna z pewnością nie musi być nudna, ani tym bardziej bezwartościowa. Odpowiednia kompozycja warzyw połączona ze źródłem białka to zdrowy posiłek i świetna opcja dla tych, którym brakuje inspiracji na obiad czy kolację. Buddha bowl to miska pełna koloru i smaku!

Wpływ polskiej kuchni na układ krążenia

Komunikat archiwalny 2022-05-16

Tradycyjna kuchnia polska to smaki, do których chętnie wracamy nawet okazjonalnie ze względu na wspomnienia potraw, które serwowano nam w dzieciństwie. Sporadyczne spożywanie takich posiłków nie będzie miało wpływu na stan naszego zdrowia. Jednak, co w sytuacji, kiedy pierogi i kotlet schabowy staną się głównymi pozycjami w naszym codziennym menu?

Znajdź