Start rozwiń menu

Młodzi dla klimatu

Najlepsze roślinne źródła żelaza

Komunikat archiwalny 2022-06-06

Żelazo pełni w organizmie człowieka niezwykle istotną rolę. Przyjęło się, że najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso, ale czy na pewno? Czy osoby, które nie spożywają mięsa są narażone na anemię? Okazuje się, że będąc na diecie wegańskiej również można zapewnić sobie odpowiednią podaż żelaza.

Kanapki z pastą z tofu z suszonymi pomidorami

Komunikat archiwalny 2022-06-06

Produkty na bazie tofu są bogate w białko i inne, ważne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Stanowią świetny zamiennik produktów pochodzenia zwierzęcego. Pasta z tofu będzie więc idealnym dodatkiem do kanapek, która zastąpi tradycyjne sery czy wędliny.

Pełnoziarniste naleśniki z truskawkowym nadzieniem

Komunikat archiwalny 2022-06-06

Chyba każdy z nas wie jak zrobić naleśniki. To doskonała opcja na śniadanie, obiad, deser lub kolację. Stanowią w końcu idealną bazę do skomponowania posiłku zarówno na słono, jak i na słodko. Nie zawsze jednak dodatki, które do nich dobieramy są zdrowe i sycące. Wystarczą drobne zmiany, a nasze danie z naleśnikami w roli głównej będzie pełnowartościowe.

Młodzi dla klimatu

Porozmawiajmy o diecie roślinnej

Komunikat archiwalny 2022-06-01

Żywienie roślinne, ograniczanie spożywania mięsa i dieta plant based – to główne tematy zaplanowanego na dziś, 6 czerwca, webinarium z dietetyczką Anną Regułą. Śledź transmisję na żywo tutaj. Spotkanie jest kolejnym elementem realizacji zwycięskiego projektu proklimatycznego, który powstał w ramach maratonu Youth.Krak.Hack – „Dziecinnie prosty przepis”.

Dieta bezmięsna w parku Jordana

Komunikat archiwalny 2022-06-01

Krem z pieczonych pomidorów oraz chilli sin carne to największe hity wegańskiego pokazu gotowania, który przygotował Szef Kuchni – Pawelthecook. Live cooking odbył się podczas Święta Krakowskiej Rodziny, a my zgodnie z obietnicą, prezentujemy autorskie przepisy kucharza.

Krem z czerwoną soczewicą i grzanką

Komunikat archiwalny 2022-05-30

Zupy krem przygotowuje się bardzo szybko, są zdrowe i niskokaloryczne. To świetna opcja szczególnie dla zabieganych osób, którym trudno znaleźć czas na gotowanie. Dzięki tym warzywnym zupom łączymy nieznane dotąd składniki, komponując dla siebie treściwe śniadanie, obiad lub kolację.

Rodzaje napojów roślinnych

Komunikat archiwalny 2022-05-30

Napoje roślinne to grupa produktów, które w ostatnich stały się bardzo popularne. Są cenione zarówno przez osoby będące na diecie wegańskiej, jak i te zmagające się z nietolerancją laktozy czy alergią na kazeinę. W klepach dostępny jest szeroki wybór napojów roślinnych, ale który wybrać?

Meksykański talerz dobroci

Komunikat archiwalny 2022-05-30

Dania meksykańskie łączą w sobie różne tradycje kulinarne. W dużej mierze opierają się na roślinach strączkowych, takich jak różne odmiany fasoli czy kukurydzy. Kuchnię meksykańską charakteryzują przede wszystkim niepowtarzalne smaki i wyselekcjonowane składniki.

Jak polubić tofu?

Komunikat archiwalny 2022-05-30

Tofu to sojowy produkt otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tofu: naturalne, wędzone oraz z dodatkiem różnorakich przypraw. Swoją konsystencją przypomina twaróg, ale różni się od niego smakiem i przede wszystkich składem. Ma jednak wiele wartości odżywczych, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety.

Ruch i ekologia podczas X Święta Rodziny Krakowskiej

Komunikat archiwalny 2022-05-23

Już w tę niedzielę, 29 maja w parku Jordana odbędzie się finał Święta Rodziny Krakowskiej. Podczas wydarzenia nie zabraknie aktywności realizowanych w ramach miejskich kampanii „Kraków w dobrym klimacie” i „Kraków w formie”. Przed nami m.in.: plenerowe gotowanie, zajęcia fitness oraz taneczne animacje.

Czy współczesne warzywa i owoce są bezwartościowe?

Komunikat archiwalny 2022-05-23

Wątpliwości dotyczące jakości współczesnej żywności to dosyć popularne zjawisko społeczne w obecnych czasach. Często, zwłaszcza wśród starszego pokolenia, pojawiają się głosy zwątpienia w to, czy aby na pewno warto kupować obecnie warzywa i owoce, zarówno pod kątem wartości odżywczych, jak i porównując je do smaku tych, które były dostępne w przeszłości. Jak to wygląda z perspektywy dietetyka? Czy warzywno-owocowy sceptycyzm jest w tym wypadku zasadny?

Zamienniki jajek na diecie wegańskiej

Komunikat archiwalny 2022-05-23

Jajko oprócz wartości odżywczych posiada również właściwości sklejające, spulchniające, emulgujące i łączące. Zastosowane zamienniki muszą w pewien sposób spełniać poszczególne funkcje, aby naleśniki były elastyczne, a ciasta wyrastały i były pulchne. Z zamienników jaj można też przyrządzić smaczną alternatywę przypominającą smakiem klasyczną jajecznicę.

Znajdź